Mit csináljak, ha nem tudok aludni?

Kategória: Egészséges Alvás | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Mit csináljak, ha nem tudok aludni?
Mit csináljak, ha nem tudok aludni?

Álmatlanság ellen az első ötlet, ami eszünkbe jut, a relaxációs zene, a gyógyfüvek vagy az altató. Esetleg az, hogy felkeresünk egy pszichológust. Pedig a megoldás néha egészen máshol van…
.

Az álmatlanság lelki oka?
 
Nem az álmatlanságot kell kezelni
Az álmatlanságnak valóban lehetnek lelki okai – azaz olyan okai, melyek pszichológus, esetleg pszichiáter segítségével megoldhatók.

Statisztikák szerint azonban a depresszióban és egyéb lelki betegségekben szenvedők az álmatlanoknak 40%-át teszik csak ki. Marad 60%, aki „csak úgy”, simán nem tud aludni. Primer inszomnia, azaz elsődleges álmatlanság– ez szokott állni az alváscentrum zárójelentésén. Szó sincs tehát arról, hogy az álmatlanságnak akár testi, akár lelki oka lenne.
 

>>> 10 kincset érő tipp, amivel legyőzheted az álmatlanságot!
http://alvasguru.hu/10-kincset-ero-tipp-amivel-legyozheted-az-almatlansagot/

De akkor miért nem tudok aludni?

Amikor kutatjuk az okát, hogy miért nem tudunk aludni, valójában arra sarkalljuk magunkat, hogy hibát keressünk – mégpedig önmagunkban. Egy rosszul feltett kérdéssel könnyen eljuthatunk olyan válaszokig, mint például
Azért nem tudok aludni, mert
•    túl stresszes az életem
•    mindig is szorongós-izgulós voltam
•    ideges típus vagyok
•    rossz irányba halad az életem
•    munkát kéne váltanom, a mostani nem nekem való/túl sok idegeskedéssel jár
•    rossz a házasságom
stb.

Azaz arra jutunk, hogy velünk valami baj van. Erőteljesen a negatívumokra koncentrálva belehajszoljuk magunkat önmagunk szapulásába – ráadásul elindítunk egy olyan gondolatkört, ami még több extra szorongást generálhat. ( “Túl stresszes a munkám – fel kell mondanom és másik állást keresem. De vajon találok-e másik munkát?” és így tovább).

Azaz: az álmatlanságból eljuthatunk oda, hogy csődtömegek vagyunk és sürgős változtatásokra van szükség. Álmosan, fáradtan, kialvatlanul azonban ez a plusz lelki teher nem igazán a kreatív megoldásokra sarkall. Ehelyett csak még inkább szorongunk a rosszul feltett kérdés miatt generálódott új helyzeten..
Az álmatlanság valódi oka

A probléma abban áll, hogy rosszul tesszük fel a kérdést. Az álmatlanság oka sokszor nem lelki ok. Bármi legyen is az álmatlanság oka – az nem feltétlenül bennünk van. És nem is a külvilágban, nem a munkánkban és nem is azért, mert a gyerek külföldre költözött. De akkor hol?

Az elménkben. Az agyalásban.

Éjszakai agykattogás

Sokszor egyszerűen azért nem tudunk aludni, mert éjjelente jár az agyunk. Ez a fajta mentális aktivitás ugyanúgy pörgeti a szervezetet, mintha egy stresszhelyzet kellős közepén lennénk. Sokszor már maga az álmatlanság ténye az, ami felzaklat minket – és távol tart a jó alvástól.

Magyarul: mivel nem tudunk aludni és nagyon fáradtak vagyunk, az alvás extra nagy jelentőséget kap. Ezért elkezdünk félni az éjszakáktól, idegesek leszünk attól, hogy nem alszunk. Egy szorongó, ideges ember pedig nem alszik.

A lényeg itt nem a megnyugvás. Nem a relaxáció. Hanem az, hogy ne zaklassuk fel magunkat éjjel. Ha kikerülünk az álmatlanság okozta erős stressz alól, a szervezet képes lesz magától, természetes módon aludni.

Mindenki képes aludni – de csak kevesen képesek leállítani az éjszakai agyalást.
Néhány tipp, hogy hogyan kapcsolhatod ki az agyad:

http://alvasguru.hu/almatlansag-es-ejszakai-agyalas-ebren-tarto-gondolatok/

 

Vissza

Címkék : Egészséges alvás, Alvástréner tanácsai, Alvás világnapja 2017.

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Horváth Ágnes

Horváth Ágnes vagyok, alvástréner, mindfulness oktató. 2013 óta tartok alváshigiénés és mindfulness meditáció alapú vezetői tréningeket. Tudásomat Oxfordi Egyetemen szereztem. Az általam vezetett Alvástréningeken egy gyors és hatékony módszerrel hozzásegítem a résztvevőket a jó alváshoz, a közérzetük és életminőségük javulásához, növelve ezáltal munkahelyi teljesítményüket.

Kapcsolódó cikkeink:

 

 

 


Belépő termékÉrtesítés új hírekrőlHírlevél

 

Címkék

Friss Hírek