Hírek

2250 milliárdot spórolnának, ha hagynák aludni a gyerkeket.

Több pénz maradna, ha később kezdődne az iskola.

9 miliárd dollárt, átszámolva 2250 miliárd forintot hozhatna évente az amerikai gazdaságnak, ha a gyerekeknek nem kellene korán kelniük az iskola miatt.

A tanulmány szerint, ha a kezdési időpontot 8:30-ra módosítanák, akkor annak már jelentős kihatása lenne az Államok gazdasági helyzetére is. Az így elérhető megtakarítás idővel meghaladná az átállás költségeit – már az első két év alatt 8,3 milliárd dollárnyi plusz keletkezhetne.

10 év múlva összesen 83 milliárd dollárnyi (20750 milliárd forintnyi), 15 év után pedig 140 milliárd dollárnyi (35000 milliárd forintnyi) előnye származna az Egyesült Államoknak, ha kicsit tovább hagynák aludni a gyerekeket. Csak összehasonlításképpen, a magyar GDP 2016-ban a Világbank adatai alapján 124,3 milliárd dollár volt.

A kutatás szerint a többet alvó diákok jobban tanulnak, így pedig végül többet fognak keresni.

Talán ennél is megdöbbentőbb adat, hogy a kutatás csak két fő szempontot vizsgált, amikor meghatározta a gazdasági haszon számait. Egyrészt az autóbalesetekből származó károkat – méghozzá kimondottan az ebből adódó halálozásokból eredő károkat -, valamint a kipihentebb diákok jobb iskolai előmenetelével járó előnyöket.

A kutatók szerint, ha ezeket a számokat kiegészítenénk a következőkkel – hiszen mind összefüggenek az alváshiánnyal:

  • kialvatlanságból eredeztethető egészségügyi kockázatok visszaszorítása (mint például az elhízás – és az ahhoz köthető betegségek),
  • egyéb mentális zavarok visszaszorulása,
  • erőszakos bűncselekmények visszaszorulása,

akkor még nagyobb gazdasági hatása lenne a későbbi iskolakezdésnek az USA gazdaságára.

Mi a helyzet Magyarországon?

Magyarországon a reggel 8 órás iskolakezdés az elterjedt. Azonban nem ritka, hogy az első órára már 7:45-kor becsengetnek, miközben a diákok többsége számára kötelező a délután négyig tartó iskolai tartózkodás.

Tovább ront a helyzeten, hogy több iskolában is rendszerben van az úgynevezett nulladik óra, ami még kevesebb lehetőséget biztosít a diákok számára a normális mennyiségű alvásra.

Talán érdemes lenne megfontolni Magyarországon is, hogy később kezdődjön az oktatás – még akkor is, ha ez nyilvávalóan nem csak a diákokra, hanem a társadalom többi részére is hatással lenne.

 

Forrás: Marco Hafner, Martin Stepanek, Wendy M. Troxel: Later School start times in the U.S. (Rand Europe)

Hahn Gábor

2010 óta foglalkozom alvással. Matracokkal kezdtem, ma pedig már azt tartom küldetésemnek, hogy javítsam Magyarország alváskultúráját.

Hozzászólás

Katt ide a hozzászóláshoz